Våra öppettider

Mån - Tor07:00 - 16:00
Fredag07:00 - 16:00
Lördag10:00 - 14:00
SöndagStängt

Rådfråga oss

08-583 510 54

Kundtjänst

Hitta till oss

Vi finns i Järfälla, ca 2 mil från Stockholm. Se karta och vägbeskrivning.
Så gräs

Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Vanligtvis kan man så gräs från mitten av maj fram till mitten av september. Gräset måste etablera sig före vintern och det växer inte om det är för kallt.

Under varma och torra perioder, som slutet av juni och juli, blir vattningsbehovet för gräsmattan mycket stort så det är bra att undvika att så då.

En gräsmatta är alltid uppbyggd av ett antal olika gräsarter där de olika sorterna tillför önskade egenskaper till mattan. Fundera på hur din tomt ser ut och hur gräsmattan ska användas för att hitta en passande blandnning.

För att en gräsmatta ska utvecklas på bästa sätt behöver den först ett fukthållande lager jord på 20-25 cm och sedan 10 cm anläggningsjord.

Underarbete

Börja med att ta bort gamla kvistar och rötter. Ytan skall vara fri från större stenar och ogräs. Jämna till ytan. Det är enkare att göra justeringar nu än när gräsmattan har börjat växa.

Packa jorden med en jordvält för ett stabilt och bra underlag.

Sådd

Fröerna skall spridas så jämnt det går. Man kan använda såvagn eller göra det för hand. Sår man för hand är det bra att dela in ytan i mindre rutmönster, dela sedan upp mängden frön i lika många delar.

Mylla ned fröet ytligt med en kratta.

Vattning

Det är viktigt att ni håller ytan fuktig medan fröet gror, detta brukar ta mellan 2-4 veckor.

Klippning

Första klippningen görs när gräset vuxit 6-8cm, klipp inte kortare än 4cm den frösta tiden. Klipp aldrig bort mer än 1/3 av längden på grässtrået, ju lägre man klipper desto mindre slitage tål den.

Vid torkperioder undvik om möjligt klippning. Strået skyddar roten från uttorkning genom att fungera som en vattenreservoar för gräsplantan.

Gödsling i samband med sådd

Första givan är lämplig efter ca 6 veckor.

För att få gräsmattan man drömmer om är det mycket viktigt att hålla den så konkurrenskraftig som möjligt. Det ökar slitstyrkan och övervintringsfömågan ökar samt konkurrerar bättre med ogräs.

Gödsla gräsmattan 2-3 gånger/år, första gången i slutet av april, så fort det är barmark. sedan maj-juni, därefter juli-augusti.

Gödsla inte vid starkt solsken eftersom gräsmattan kan brännas, vattna direkt efteråt. Gödsel som inte vattner ner i jorden kan bränna sönder gräsmattan. Gödsla aldrig sent på hösten då gräsmattan skall förbereda sig inför vintervilan.

Använd lämplig gödning och dosera efter förpackningen.

Aktuellt urval